Szanowni Państwo,
z prawdziwą przyjemnością zapraszam mieszkańców naszego województwa, a także wszystkich
przybyłych gości do wspólnego ucztowania w ramach kolejnej edycji największej imprezy tego typu
w Polsce poświęconej popularyzowaniu lubelskich tradycji kulinarnych – Europejskiego Festiwalu
Smaku.
W tym roku czaka nas podróż w przeszłość. „Historia smakuje” – zapewniają organizatorzy,
proponując degustację dań dworskich zapisywanych w połowie XVIII wieku przez Rozalię
Pociejową, a potem jej córkę Ludwikę Honoratę Lubomirską. Odkryty przez prof. Jarosława
Dumanowskiego „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” Pociejów – właścicieli dóbr
na Lubelszczyźnie – jest zachętą, by współcześni mistrzowie kuchni skorzystali z przepisów w nim
zawartych i przywrócili naszym podniebieniom smaki sprzed stuleci.
Europejski Festiwal Smaku to okazja, by podczas kolacji przy najsłynniejszych bramach lubelskich
spróbować potraw odtworzonych na podstawie dawnych receptur, uczestniczyć w uczcie
królewskiej, a także sycić oczy na wernisażach malarstwa czy delektować się muzyką. Nie
zabraknie oczywiście jarmarku z tradycyjną żywnością, a także konkursów i warsztatów dla
adeptów sztuki kulinarnej. Liczę, że będzie to wspaniały czas spotkań, wielu wrażeń artystycznych,
a także biesiadowania przy stole, na którym gościć będą najlepsze specjały z naszego regionu.
Zapraszam gorąco do smakowania kultury w jej różnorodnych odsłonach i odkrywania skarbów
kuchni lubelskiej!
Jarosław Stawiarski
Marszałek Województwa Lubelskiego