30 Ogólnopolski Turniej Nalewek
Restauracja Niepospolita
Najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs nalewek powołany w 2002 roku przez Waldemara Sulisza i Kresową Akademię Smaku. O którym Robert Makłowicz napisał, że „jeden turniej nalewek wart jest więcej niż dyskografia Piaska i dzieła zebrane Jaskierni.
W tym roku Kapituła oceni nalewki w dwóch kategoriach: „Wiśnia” oraz „Inne”. Wsród jurorów: Jan Babczyszyn, Maciej Barton, prof. Jarosław Dumanowski, Mirosława Gałan, prezes Multifrigo i fundator nagród w konkursie.
Każdy ze zdobywców I, II i III miejsca w obu kategoriach otrzyma oryginalną recepturę ze spisanej w połowie XVIII wieku rękopiśmiennej książki kucharskiej „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” należącej do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej – z prawem przygotowania nalewki historycznej i obowiązkiem zaprezentowania jej na konkursie w 2021 roku.
NIEPOSPOLITA restauracja i koktajlbar
II Rzeczpospolita na talerzu i w kieliszku
Niepospolita kuchnia to współcześnie serwowane specjały kuchni polskiej z okresu międzywojnia. Opierając nasze przygotowania do stworzenia sezonowych menu na autentycznych recepturach z przed około stu lat poczyniliśmy szerokie studia pochylając się nad wieloma przepisami. Niepospolity cocktailbar łączy w sobie nowoczesność z odkrywaną na nowo historią polskiego barmaństwa. Autorskie koktajle jak i oryginalne receptury z okresu IIRP łączą się w Niepospolitej w nietuzinkową mieszankę, która profesjonalnie podana zaintryguje i pobudzi zmysły naszych Gości. Całość okraszona jest dawką historii w pomieszczeniu w stylu wysublimowanego art-deco, który uświetnia przedwojenny kredens wprost z Belwederu. Na koktajl do Niepospolitej należy się udać. Zapraszamy Państwa w świat, w którym w tle śpiewa Loda Halama – „lim pam pom to dźwięczy szkło…”