Otwarte seminarium doktoranckie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
Sala Unii Lubelskiej, klasztor Dominikanów
Zwieńczeniem wydarzeń związanych z ideą tegorocznej edycji festiwalu „Historia smakuje”, powiązanej z odkryciem przez prof. Jarosława Dumanowskiego spisanej w połowie XVIII wieku rękopiśmiennej książki kucharskiej „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” należącej do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej jest otwarte seminarium doktoranckie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego.
Program seminarium
Jarosław Dumanowski, „Dobrze zrobiwszy, jeść smaczno, aż na zdrowie będzie”. Czytanie dawnych przepisów kulinarnych
Agnieszka Kuś, Odrodzenie od kuchni. Renesansowy dwór Jagiellonów
Maciej Barton, „Szlacheckie” i „ordynaryjne”. Przepisy kulinarne Paschalisa Radolińskiego z około 1822 roku
Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Piernik toruński. Historia pieprznego ciastka