Uczta Pociejów

Uczta Pociejów
Kolacja Historyczna w IBB Grand Hotel Lublinianka

To najważniejsze wydarzenie 12 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Maciej Nowicki, szef kuchni Villa Intrata, rekonstruktor smaku w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie oraz Maciej Barton, szef kuchni w Ostoja Chobienice, specjalista kuchni dworskiej i Marcin Nieznaj, szef kuchni restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka – odtworzą 7 potraw według receptur z odkrytej przez prof. Jarosława Dumanowskiego rękopiśmiennej książki kucharskiej „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia”, która należała do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej. – Chyba najbardziej niezwykłej staropolskiej książki kucharskiej. którą przygotowujemy do wydania jako kolejny tom opracowywanej przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK i wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie serii „Monumenta Poloniae Culinaria” – mówi Dumanowski.

Maciej Nowicki, uważany za jednego z najwybitniejszych rekonstruktorów smaku w Europie nie ukrywa, że cała trójka szefów kuchni mierzy się z bardzo trudnym zadaniem. Nie ukrywa też, że pociejowski stół, nas którym pojawią się iście królewskie potrawy – jest punktem wyjścia do rozmowy o kondycji polskiej kuchni, bo jeśli znasz przeszłość, to możesz dużo powiedzieć o teraźniejszości i przyszłości.

Nasza kolacja historyczna to także punkt wyjścia do dyskusji nad promocją kulinarnego dziedzictwa Województwa Lubelskiego. – Książka kucharska z XVIII w. stwarza niezwykłe możliwości organizowania imprez kulturalnych, inicjatyw edukacyjnych i promocji regionu lubelskiego w Polsce i Europie – mówi prof. Jarosław Dumanowski.